Leikiten englantia Moomin Language Schoolin avulla

Päiväkoti Tenava-Satumetsä Muuramessa otti varhaiskasvatusohjelmaansa digitaalisen englannin kielikylvyn.

Julia, 6, näpäyttää Pikku Myyn kuvaa tabletin ruudulla. Se on hänen hahmonsa pelissä. Sitten hän valitsee pelin, jota haluaa pelata. Näppärästi hän yhdistelee kuulemansa englanninkieliset sanat oikeisiin kuviin. Julia on pelannut digitaalista Muumi-oppimispeliä vasta pari kuukautta, mutta osaa jo vaikka kuinka paljon sanoja.

”Apple”, ”cake”, ”horse”, hän luettelee.

Julia kertoo, että peli oli helppo oppia ja että hänestä on kiva pelata sitä. Hänen äitinsä Noora Hyytinen on huomannut Julian kielitaidon karttumisen.

”Julia kertoo aina kotonakin, mitä kaikkia uusia sanoja hän on oppinut. Heti kun kuulin tällaisesta mahdollisuudesta oppia englantia, halusin ehdottomasti Julian mukaan. Mitä aiemmin lapsi tutustuu kieleen, sitä helpompi hänen on sitä oppia myöhemmin. Julia on iässä, jossa hän oikein imee tietoa itseensä.”

Pian Julia jo oppii englanniksi kokonaisia lauseita – siinä tahdissa kuin hän itse haluaa edetä.

Kielitaito karttuu leikkien

Anne Kuvaja, Tenava-Satumetsän päiväkodin vastaava lastentarhanopettaja, kiinnostui Moomin Language Schoolista, digitaalisesta kielikylvystä, koska se vaikutti solahtavan vaivattomasti päiväkodin varhaiskasvatukseen.

”Tenava-päiväkodeissa toimitaan pienryhmissä. Se antaa hyvät mahdollisuudet kielen opettamiseen ja oppimiseen. Koska lapselle paras tapa oppia uutta kieltä on leikin kautta, tabletin Muumi-peli on siihen hyvä väline. Muumit kutsuvat ja motivoivat lasta oppimaan. Muumi-hahmo auttaa aina alkuun.”

Muumi-kielikylpy koostuu digitaalisesta oppimispelistä ja päiväkodin oman kasvattajan pitämästä Muumi-leikkihetkestä, joita järjestetään viikottain. Lapset pelaavat peliä päivän aikana korkeintaan kymmenen minuuttia. Se on Juliankin mielestä juuri sopiva aika, sitten kutsuvat jo muut leikit.

”Moomin Language School on hyvin yksinkertainen työväline meille. Lapsi oppii käyttämään oppimispeliä itsenäisesti hyvin nopeasti. Totta kai aikuinen on koko ajan siinä lähellä. Vaikka uusi peli aukeaa, lapsi oppii nopeasti periatteen, jolla siitä jatketaan. Peli on niin loppuun saakka mietitty, että se auttaa lasta oivaltamaan itse.”

Pelaamiseen ei ole päiväkodissa varattu mitään tiettyä ajankohtaa, vaan sitten kun näyttää siltä, että lapselta on leikki loppumassa tai on muuten aikaa, voidaan ottaa peli esiin. Kielikylpy tulee näin osaksi lapsen luonnollista arkea.

Kuvajan mielestä peli tuo mukavaa vaihtelua ja monipuolisuutta kasvattajien työhön.

”Kielen opettaminen ei ollut meille tuttua, mutta pelin mukana tulevien valmiiden tuokiosuunnitelmien myötä se on helppo ottaa mukaan päiväkodin varhaiskasvatukseen.”

annekuvaja

Päiväkoti Tenava-Satumetsän vastaava lastentarhanopettaja Anne
Kuvaja pitää Moomin Language Schoolia hyvänä kokonaisuutena
päiväkoti-ikäisen lapsen vieraan kielen opetukselle.

Uskallusta puhua englantia

Erityisesti Anne Kuvaja pitää siitä, että peli etenee rauhallisesti ja loogisesti ja tukee jokaisen lapsen omaa polkua.

”Toiset etenevät nopeammin, toiset tarvitsevat toistoja enemmän. Kehittymisen näkee pelin avulla hyvin. Sitä on opettajana mukava seurata, miten lapset oppivat ja oivaltavat ja iloitsevat oppimisesta. He nauttivat pelaamisesta ja onnistumisesta ja ovat aidosti iloisia, kun jokaisen pelin lopussa sataa tähtiä. Sitä hurrataan monesti.”

Kuvaja on huomannut, miten uudet sanat sujahtavat huomaamatta arkeen mukaan.

”Lapset saattavat leikkiä eläinleikkiä ja sanoittaa sitä niin suomeksi kuin englanniksi. Muumi-kielikylpy on tuonut niin meille kuin lapsillekin uskallusta puhua englantia.”

Yksi tärkeä syy ottaa digitaalinen oppiminen osaksi päiväkodin arkea, on Kuvajan mukaan maailman muuttuminen.

”Digitalisaatio tulee. Myös viestintä muuttuu: yhä pienemmät lapset osaavat jo käyttää mobiililaitteita. Muumien avulla lapsi oppii hyödyntämään tablettia myös oppimiseen eikä vain pelaamiseen.”

Päiväkodin arvojen mukainen

Tenava päiväkotien varhaiskasvatuksen asiantuntijan Jonna Heikkilän mielestä Moomin Language School on hyvin suunniteltu kokonaisuus ja sopii hyvin yhteen Tenava päiväkotien toiminnan ja arvojen kanssa.

”Digitaalisessa kielikylvyssä seurataan yksilöllisesti lapsen oppimista ja lapselle tutut omat kasvattajat ohjaavat kielikylpyyn liittyviä oppimishetkiä Moomin Language Schoolista tulleiden tarkkojen ohjeiden mukaisesti. Omat kasvattajat kuitenkin tuntevat parhaiten, miten juuri kyseinen lapsi oppii ja toimii. Pidän myös siitä, ettei keskitytä haasteisiin, vaan edetään positiivisen kautta. Oppiminen Muumien avulla on innostavaa ja positiivista.”

Niin Anne Kuvajan kuin Jonna Heikkilänkin mielestä lapsi kannattaa tutustuttaa vieraaseen kieleen jo päiväkodissa.

”Päiväkoti-ikäinen lapsi on parhaassa iässä omaksumaan vieraita kieliä, ja tätä herkkyyskautta kannattaa hyödyntää. Päiväkoti on hyvä oppimisympäristö tähän, koska siellä oppiminen tapahtuu leikin kautta yhdessä tuttujen kavereiden ja kasvattajien kanssa.”

Moomin Language Schoolia on nyt pilotoitu neljässä muussakin Tenava päiväkodissa.

”Digitaalinen kielikylpy on otettu yksiköissämme erittäin hyvin vastaan. Vanhemmat ja kasvattajat lähtivät innolla mukaan, ja heidän kokemuksensa ovat olleet hyviä. Kasvattajamme ovat kokeneet, että oppimistavoitteet ovat toteutuneet hyvin. Aiomme jatkaa näissä yksiköissä ja laajentaa sitä useisiin muihinkin päiväkoteihimme”, sanoo Jonna Heikkilä.

Teksti: Tuija Siljamäki

Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen