Moomin Language School – Digitaalinen kielikylpy innostaa lapsia puhumaan

Kouvolalaisessa Killingin päiväkodissa on erikoistuttu kielellistä tukea tarvitsevien lasten hoitoon ja kielellisiin erityistarpeisiin. Suomea toisena kielenä puhuvia lapsia päiväkodissa on 17, ja heidän kielellinen aktivointinsa tuo haasteita arkeen.

–  Suomea toisena kielenä puhuvilla lapsilla kielen oppiminen lähtee kuuntelusta ja luottamuksen rakentamisesta. Alussa lapsi on usein hyvin arka käyttämään kieltä ja kiinnittyy ensin aikuiseen, uskaltautuu leikkiin vasta myöhemmin, päiväkodin johtaja Pirjo Marttinen sanoo.

Helposti alkuun

Moomin Language School -digitaalinen kielikylpy otettiin päiväkodissa innolla vastaan. Henkilökunnan mielestä se tuo hyvän lisän kielen kehittämisen metodeihin. Parhaiten kielikylpy sopii etenkin niille, joiden taidot ovat vielä aluillaan.

– Materiaali on hyvä, ja ohjelmaa käytetään yhdessä aikuisen kanssa. Samalla lapsi oppii myös hyvän ja turvallisen tavan käyttää tablettia, Marttinen sanoo.

Killingissä Muumien kielikylpyyn on pulahtanut kaikkiaan kaksitoista 3-6 -vuotiasta lasta. Kaikilla on suomi toisena kielenä. Kokemukset ovat hyviä. Pelit koukuttavat ja hahmot kiehtovat.

Tärkeitä onnistumisen hetkiä

Taitojen lisäksi ohjelma antaa myös kipeästi kaivattuja onnistumisen hetkiä. Ne ovat tärkeitä lapsen itsetunnolle ja minäkuvan rakentamiselle, antavat uskoa eteenpäin.

– Ne, jotka eivät ole aiemmin puhuneet juuri mitään, ovat rohkaistuneet puhumaan ja nimeämään asioita. Sanavarasto on laajentunut. Mikä parasta, ohjelma innostaa ja antaa onnistumisen tunteen. Välillä lapset oikein tuulettavat, kun tehtävä onnistuu, 3-5 -vuotiaiden ryhmää vetävä lastentarhanopettaja Raija Virtanen sanoo.

Pirjo Marttinen näkee, että ohjelma sopii hyvin myös muille kielellistä tukea tarvitseville lapsille.

– Tänä päivänä päiväkotimaailmassa on yhä enemmän kielellistä erityistukea tarvitsevia lapsia. Ohjelma tuo hyvän täydennyksen kielen kehittämisen menetelmiin.

Asiakokonaisuuksia

Eikä pelkästään kieltä.  Moomin Language School siirtää myös kulttuuriperinnettä.

– Asiakokonaisuudet hahmottuvat. Lapsi näkee, mitä suomalaisessa kulttuurissa kuuluu vaikkapa kasveihin tai tiettyyn vuodenaikaan. Kielen ohella he oppivat myös hahmottamista ja värejä, silmän ja kädentaitoja. Joillekin myös tabletin käyttö on ihan uutta, Virtanen sanoo.

Myös henkilökuntaa digitaalinen kielikylpy auttaa huomaamaan lapsen lisäharjoituksen tarpeen esimerkiksi äänteissä, hahmottamisessa, värien tunnistamisessa tai keskittymisessä.

Kouvola02-

Eskarilainen Sofia on mieluiten Pikku Myy

Esikoulua käyvällä Sofia Petertsensillä (6 vuotta) on digitaalisessa kielikylvyssä ehdoton suosikkihahmo. Se on Pikku Myy.

Venäjää äidinkielenään ja suomea toisena kielenä puhuva Sofia etenee Moomin Language Schoolissa jo vaivatta.

– Tätä on kiva käyttää. Muistipelit ovat kivoimpia, ja yleensä olen Pikku Myy, hän sanoo.

Esikoululaisia luotsaava lastentarhanopettaja Jaana Salo kertoo, että kaikkien ohjelmaa käyttävien esikoululaisten sanavarasto on laajentunut ja ääntäminen parantunut.

–  Moomin Language School on meillä osa S2-opetusta. Oppimis- ja toimintaympäristö on järjestetty esikoululaisia varten tukemaan ja vahvistamaan kielen kehitystä ja suomen kielen oppimista. Ohjelmaa käytetään yhdessä aikuisen kanssa, sillä vuorovaikutus pelaamisen aikana on tärkeää, hän sanoo.

Myös Sofian äiti Angelina Petertsens on huomannut muutoksen tyttärensä taidoissa.

– Sofialle on tullut kielellisesti  hyppy ihan uudelle tasolle. Hän on rohkaistunut puhumaan suomea päiväkodin ulkopuolellakin, ja käyttöön on tullut paljon uusia sanoja.