EDUCA-messut 2018

Kansainvälisen tiimimme ollessa Lontoossa Suomen edustus vieraili Educassa. Alla on hieman tiimin kuvatunnelmia!

 

Messuilla oli säpinää.

 

Educa 2018 oli taas hauska ja vauhdikas tapahtuma. Lekolarin osastolla oli mukavaa Moomin Language School -säpinää, kun tapasimme vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Perjantai-iltana luennoimme aiheesta ”Kielitaito on tulevaisuuden valuuttaa ja sitä voi kerryttää jo ennen kouluikää.”

 

Luennolla kerroimme kielitaidon tärkeydestä, varhaisesta kielenoppimisesta ja -opetuksesta sekä Moomin Language Schoolin käytöstä osana päiväkotia ja koulua. Aihe on varsin ajankohtainen ja kiinnosti myös monia. Vierainamme meillä oli S2-opettaja Lena, lastenhoitaja Teija ja palveluun osallistuvan lapsen äiti Petra kertomassa kokemuksistaan palvelun parissa. Luento on katsottavana YouTubessa, ja ensimmäinen osa löytyy tämän tekstin lopusta!

 

Luentomme haastatteluvieraat Teija, Petra ja Lena olivat innolla mukana.

 

Lena Fågel, S2-opettaja Touhulasta kertoi alun olleen hieman jännittävä, koska heillä ei ennestään ollut tabletteja käytössä. Hyvän koulutuksen ansiosta käyttö lähti kuitenkin hyvin liikkeelle. Lisäksi Lena kertoi levottomasta maahanmuuttajalapsesta, joka ei puhunut sanaakaan suomea ja jonka kanssa perinteinen S2-opetus ei onnistunut lainkaan. Palvelun käyttöönotto arvelutti tämän lapsen kanssa erityisesti, mutta lopputulos on ollut positiivisesti todella yllättävä. Lenan mielestä on ollut uskomatonta, miten sitoutunut lapsi on ollut palvelun suhteen. Lasten vanhemmat ovat myös kertoneet, että lapset ovat alkaneet käyttää oppimiaan sanoja kotona ja leikeissään.

 

Lastenhoitaja Teija Malk Tenava-Taapero päiväkodista kertoi palvelun sovittamisen päiväkodin arkeen olleen aluksi haasteena, mutta kokeilemalla löytyi ratkaisu. Teija on myös ollut todella yllättynyt siitä, miten lapset ovat kehittyneet. Kaikki lapset ovat suomenkielisiä ja aloittivat englannin täysin nollasta. Teijan mukaan oli aivan mieletöntä huomata, miten nopeasti lapset alkoivat toistaa sanoja ja opettaa myös muita lapsia. Teija on myös pyörittänyt lasten kanssa leikkituokioita, joissa lauletaan ja leikitään. Lasten toiveesta he myös esittivät Tuiki tuiki tähtösen englanniksi joulujuhlissa.

 

Petra Karasti kertoi haastattelussa tyttärestään, jolla on ollut oppimisvaikeuksia. Alkuun häntä arvelutti englannin oppimisen aloittaminen oppimisvaikeuksien takia, mutta he päättivät lopulta lähteä kokeilemaan, kun tytär itse kovin halusi. Vaikutukset ovat olleet positiivisia myös äidinkielen kannalta – sanavarasto on laajentunut ja rohkeutta on tullut lisää.

 

Juha Telkkinen puhui kielitaidon tärkeydestä ja Moomin Language Schoolista.

 

Alla luennon ensimmäinen osa; kolme seuraavaa löytyvät Moomin Language Schoolin YouTube-kanavalta!