Mielipide: Ekaluokkalainen uudistuneeseen kouluun

Mielipide: Ekaluokkalainen uudistuneeseen kouluun

Tyttäreni aloitti koulun eilen ja päivä oli jännittävä meille molemmille. Olen nyt toistamiseen ekaluokkalaisen vanhempi. Esikoinen on ollut koulupolulla jo vuoden verran. Tälläkin kertaa katsoin hieman haikeana perään, kun tytär asteli koulun ovista sisään selässään reppu, joka on melkein puolet hänen koostaan. Elämä tulee muuttumaan ja vastuu kasvamaan, mutta onneksi pienillä harteilla on painoa vain vähän. Hän saa olla vielä pieni.

 

Menestyvä ei pysähdy

Suomessa on maailman parhaat koulut. Suomalaisena olen ylpeä siitä, ja vanhempana huojentunut. Muuttuva maailma edellyttää kuitenkin jatkuvaa uudistumista ja siihen täällä ollaan valmiita. Koen olevani etuoikeutettu, kun lapseni saavat elää maassa, joka johtoasemastaan huolimatta ei tyydy pysähtymään vaan jatkaa eteenpäin ja pyrkii kehittymään.

 

Luovuudella ei ole rajoja

Uudessa koulussa opetus on ilmiöpohjaisempaa kuin ennen ja oppiminen rakennetaan eri teemojen sekä projektien ympärille. Useampaa oppiainetta opitaan samanaikaisesti. Kielten oppiminen aloitetaan aikaisemmin. Liikuntaa on vähintään tunti päivässä ja oppimisympäristönä voi toimia myös luonto.

 

Suomalainen koulu panostaa lasten laaja-alaiseen osaamiseen, mikä tarkoittaa mm. tieto- ja viestintäteknologian ja yrittämisen taitoja. Lapset oppivat oppimaan. Koulut saavat käyttää luovuutta monipuolisesti myös arvioinnissa.

 

Rohkea maailmankansalainen

Suomalaisessa koulussa panostetaan nyt myös oppimisen iloon enemmän kuin koskaan aiemmin. Se ei tarkoita sitä, että oppiminen olisi viihdettä, vaan oivaltamisen riemua, virheistä oppimista ja sitä, että epäonnistumisissakin voidaan nähdä aina positiivisuuden siemen ja uuden oppimisen mahdollisuus. Näin lapsista kasvaa rohkeita maailmankansalaisia, jotka eivät hidasta vauhtiaan epäonnistumisen pelossa. Sellaista asennetta maailmassa tarvitaan.

 

Tyttäreni kääntyy vielä ovella ja vilkuttaa hymy huulillaan. Luottavaisin mielin lähden jatkamaan työpäivääni. Yrittäjänkin arki on jatkuvaa oppimisen iloa.

 

Anu Guttorm
toimitusjohtaja

Lue lisää uudistuneesta koulusta Helsingin Sanomien artikkelista.