Englannin opetusta Guatemalassa

A girl using MoominLS in Guatemala

Moomin Language School ja Paula Weiskopf Foundation aloittivat yhteistyön Guatemalassa maaliskuussa 2019 mahdollistaakseen englannin oppimisen guatemalalaisille lapsille. Paula Weiskopf Foundation on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka on rekisteröity Guatemalassa vuonna 2002. Organisaation perustajajäsen ja sen apurahaohjelman johtaja Rebecca Kronick kertoo yhteistyöstä ja siitä, miten positiivisesti yllättyneitä he olivat Moomin Language Schoolin selkeydestä.

 

 

Turismi on Guatemalan toiseksi suurin tulonlähde ja yritykset etsivät jatkuvasti kielitaitoisia työntekijöitä, joten on elintärkeää, että guatemalalaiset osaavat englantia. Siksi päätimme aloittaa englannin opettamisen esikoulussamme. Pienten lasten aivot imevät tietoa ympäristöstään ja heidän kielitaitonsa karttuu nopeasti. Meillä ei kuitenkaan ollut varaa palkata englannin opettajaa, joten etsimme vaihtoehtoja netistä. Näin löysimme Moomin Language Schoolin. Olimme positiivisesti yllättyneitä ja ilahtuneita palvelusta, sillä se on yksinkertainen ja pystyimme sisällyttämään sen toimintaamme ilman erillistä englannin opettajaa. Voittoa tavoittelemattomana organisaationa olimme myös onnekkaita, sillä saimme palvelun käyttöömme maksutta.

 

Children using MoominLS in Guatemala

Lapset käyttävät Moomin Language School -oppimissovellusta Paula Weiskopf Daycare Center -päiväkodissa.

 

Moomin Language School otettiin käyttöön päiväkodissamme maaliskuussa 2019. Pilotoimme palvelua ensin 20 lapsen kanssa samalla, kun harjoittelemme itsekin palvelun käyttöä ja parasta mahdollista tapaa sovittaa se päiväkotiimme. Palvelu on ihanan yksinkertainen ja selkeä. Palvelua käyttävät lapset ovat 3-5-vuotiaita, ja he kaikki ovat olleet erittäin innoissaan jokaisesta oppituokiosta.

 

A boy using MoominLS in Guatemala

 

Vanhemmat lapset oppivat nopeasti, etenkin tytöt; nuorimmilla tuntuu olevan enemmän hankaluuksia. Toistaiseksi kolmevuotiaamme käyttävät sovellusta viisi minuuttia päivässä, kun taas neljä- ja viisivuotiaat käyttävät sovellusta kymmenen minuutin ajan. Haastavinta on saada lapset puhumaan. He ovat hyvin ujoja ja tekevät mieluummin sovelluksen päiväharjoituksia, palapelejä tai kirjoitustehtäviä. Uskomme kuitenkin, että parin viikon kuluttua ujous kyllä hälvenee, kun lapset ovat tottuneet palvelun käyttöön ja englannin kieleen*. Aloitimme 20 lapsella, koska meillä ei ole kokoaikaista englannin opettajaa. Loput lapsista – etenkin iltapäiväkerholaisemme – odottavat kuitenkin jo innolla, että pääsevät myös aloittamaan palvelun käytön. Olemme hyvin kiitollisia tästä mahdollisuudesta, ja seuraamme innolla lasten kielitaidon kehittymistä.

 

*Moomin Language Schoolin huomio: monet lapset käyvät läpi ns. hiljaisen kauden vieraan kielen oppimisen alussa. Tällöin he eivät välttämättä sano mitään vieraalla kielellä, vaan kuuntelevat mieluummin ja oppivat näin. Hiljainen kausi on täysin normaali ilmiö, eikä siitä tarvitse huolestua.

 

Teacher and children using MoominLS in Guatemala

Rebecca auttamassa lapsia oppimissovelluksen käytössä.

 

Paula Weiskopf Foundationin tukemana lapset ja nuoret voivat jatkaa koulunkäyntiä ja kehittää potentiaaliaan organisaation järjestämien aktiviteettien avulla. Päämäärämme on voimaannuttaa lapsia ja nuoria toimimaan aktiivisesti omassa elämässään tarjoamalla heille koulutusta henkilökohtaisen ja akateemisen kehityksen tueksi.

 

Yksi organisaation ohjelmista on Paula Weiskopf Daycare Center -päiväkoti, joka on auki aamuseitsemästä iltakuuteen. Päiväkoti tarjoaa turvallisen ympäristön työssäkäyvien vanhempien lapsille, ja se on käytössä kumppaniyrityksemme Caoba Doorsin työntekijöille ja yhteisömme jäsenille Jocotenangossa, Sacatepeguezissa. Päiväkotiin kuuluu myös esikoulu, jossa käytetään Montessori-opetusmetodia. Esikoulussamme on tällä hetkellä 36 lasta, ja 40 lasta käy iltapäiväkerhossamme.