Kieli oppimisen keskipisteenä

Kieli oppimisen keskipisteenä

Kieli on tärkein väline oppimisessa. Kieli on kommunikaation väline, jonka avulla pystymme ilmaisemaan itseämme sekä tekemään itsemme ymmärretyksi. Haluan korostaa, että kieli ei välttämättä aina tarkoita puhuttua kieltä, vaan se voi myös olla vaikkapa viittomakieltä. Jopa viittomakieli on erilaista esimerkiksi ruotsiksi ja suomeksi, tiesitkö sen?

 

Suomi on kaksikielinen maa, ja tämä aihe on aina välillä kuuma peruna yhteiskunnallisessa keskustelussa. Puhutaan pakkoruotsista ja siitä, että ruotsin kieltä ei Suomessa tarvita. Joskus tuntuu siltä, että Suomen pitäisi juurikin nostaa esille oma kaksikielisyytensä! Me kaikki voisimme olla kaksikielisiä, jos vain haluaisimme. Kaksikielisyys on rikkaus! Ajatelkaapa, jos yhteiskuntamme standardi olisikin se, että kaikki lapset oppivat suomen ja ruotsin jo päiväkodissa. Tiedän, että ruotsinkielisiä lastentarhanopettajia ei riittäisi tarpeeksi, mutta digitaalinen kielikylpy voisi mahdollistaa tämän kaikissa päiväkodeissa ympäri Suomen. Digitaalisen kielikylvyn avulla lapsistamme voisi tulla jopa kolmekielisiä jo varhaisessa iässä.

 

Mutta miksi kaikkien tulisi olla monikielisiä tai vähintään kaksikielisiä? Minäpä kerron teille. Tutkimukset osoittavat, että monikielisyys vaikuttaa aivojen rakenteeseen ja helpottaa oppimista yleisesti. Aivojen rakenne muuttuu siten, että lapsen on helpompi käsitellä esimerkiksi puhetta ja muistia. Nämä kaksi asiaa, puhe ja muisti, ovat erittäin tärkeitä juuri kieltenopiskelussa.

 

Miksi kouluissa sitten keskitytään niin paljon pelkän äidinkielen opiskeluun? Opetushallitus on opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparran johdolla koonnut laajan kattauksen kielikasvatusta koskevia artikkeleita. Tämä julkaisu on luettavissa täällä.

 

Jeanette Wasström, Varhaiskasvatusasiantuntija