Lasten ruutuaika – kuinka haitallista se on?

Lasten ruutuaika – kuinka haitallista se on?

Simon Jary (8.2.2017) on kirjoittanut artikkelin ruutuajasta ja siihen liittyvistä mahdollisista haitoista. Jary kirjoittaa paljon Aric Sigmanin ajatuksista ja tulkinnoista lasten ruutuajasta ja siitä, kuinka paljon on sopiva määrä ruutuaikaa pienille lapsille. Aric Sigman on psykologi, ja hänen tutkimuksensa käsittelee autonomista hermostoa.

 

On vanhempia, joiden mielestä teknologia ja erilaiset laitteet ovat hyödyllisiä lasten kehityksen kannalta. Toisaalta on vanhempia, joiden mielestä teknologia on haitallisia eikä pienten lasten tulisi olla erilaisten ruutujen äärellä ollenkaan. Yksi tärkeä huomio, jonka Jary nostaa esiin artikkelissaan, on se, mihin ja miten ruutuaikaa käytetään. Oleellista ei ehkä olekaan, kuinka paljon ruudun ääressä ollaan, vaan se, mihin lapset käyttävät ruutuaikaa. Monet vanhemmat tunnustavat, että he antavat lasten pelata pelejä esimerkiksi tableteilla, jotta lapset eivät tylsistyisi tai jotta vanhemmat voivat hoitaa pieniä askareita lasten pelatessa. Tämä on tietenkin täysin ymmärrettävää kiireisen arjen keskellä. Lapset myös tarvitsevat viihdettä ja irtiottoa arjesta, mutta kuitenkin rajoitetusti.

 

Onko ruutuaika aina haitallista?

Isossa-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että 2-12 vuoden ikäiset lapset kuluttivat melkein 17 tuntia viikossa ruudun ääressä. Se oli melkein kaksinkertainen määrä verrattuna aikaan, jonka he käyttivät ulkona olemiseen. Teknologian ja ruutuajan ongelma alkaakin juuri silloin, kun vempaimet ottavat vallan lapsen elämässä. On tärkeää muistaa, ettei mikään peli tai laite voi koskaan korvata ihmiskontakteja tai omien vanhempien kanssa vietettyä aikaa. Kun lapselle annetaan laite, jotta ei olisi tylsää tai koska ei keksitä parempaa tekemistä, voidaan puhua ongelmasta ja haitallisesta ruutuajasta. Hyvänä sääntönä voidaan pitää, ettei ruutuaika saisi ylittää kahta tuntia päivässä. Sigmanin mukaan pedagogiikkalähtöiset pelit ovat parempaa ruutuaikaa kuin se, että lapsi käyttää aikaa ainoastaan viihteellisiin peleihin.

 

Säännöt ruutuajalle voi sopia yhdessä jo pientenkin lasten kanssa, vaikka vanhemmilla on toki vastuu rajojen asettamisesta. Ruutuajan ei pidä vähentää vuorovaikutusta vanhempien tai sisarusten kanssa eikä esimerkiksi korvata kokonaan leikkiaikaa. On hyvä muistaa, että lapset saavat myös tylsistyä. Se tukee luovuutta.