Laulut ja lorut kielen oppimisen perustana

Laulut ja lorut kielen oppimisen perustana

Varhaiskasvatustutkimus etenee koko ajan ja sen myötä saamme enemmän tietoa siitä, minkälaista varhaiskasvatusta päiväkodeissamme tulisi harjoittaa. Uusia oppimismenetelmiä kokeillaan ja integroidaan päiväkodin arkeen. Yhteiskunta kehittyy ja puhutaan uusista käsitteistä kuten digiloikka, lapsilähtöinen oppiminen sekä 2000-luvun taidot. Opetuksen laatua ja tasoa halutaan nostaa päiväkodeissa ja se lisää myös lastentarhanopettajien ja muiden kasvattajien paineita. Monesti elämme myös siinä uskossa, että tarvitsemme paljon erilaisia tavaroita voidaksemme harjoittaa hyvää ja mielekästä pedagogiikkaa. Kun kaikkea on tarjolla niin paljon viihdepeleistä itserakennettaviin robotteihin, saatamme unohtaa, että joskus sitä parasta pedagogiikkaa syntyy ilman minkäänlaisia tavaroita.

 

Tutut keinot käyttöön

Meillä kaikilla on varmaankin jokin laulu tai loru, jonka muistamme vieläkin omasta lapsuudestamme. Saatamme muistaa, kuinka lauloimme Hämä-Hämähäkkiä päiväkodin musiikkituokiossa tai miten kivaa oli laulaa Petteri Punakuonoa joulujuhlissa. Vaikka sitä ei ehkä jokapäiväisessä elämässä tulisi ajatelleeksi, niin siihen on täysin pedagoginen syy, miksi päiväkodin arkeen kuuluu niin paljon lauluja ja loruja. Kun pieni lapsi istuu opettajan syliin ja he yhdessä lauleskelevat, tapahtuu todella isoja asioita. Pieni lapsi tuntee iloa ja hänelle tulee turvallinen olo aikuisen sylissä. Laulellessa pieni lapsi tuntee laulun rytmin koko kehossaan ja kuulee kielen melodiaa musiikin avulla. Samalla pienen lapsen sanavarasto laajenee ja hän oppii maailmasta asioita, joita hän ei välttämättä vielä ole itse ehtinyt kokea. Laulellessa tapahtuu huima määrä oppimista, mitä ei pysty näkemään.

 

Hyvä tapa oppia kieltä

Susan Kenney, eläkkeellä oleva musiikkikasvatuksen professori, on laulujen ja lorujen kannattaja. Hän muistuttaa, miten tärkeää juuri laulut ja lorut ovat päiväkodin arjessa. Lapsen kielenkehityksen kannalta laulut ja lorut ovat todella tärkeitä. Kielen lisäksi laulellessa tapahtuu kognitiivista, fyysistä, sosiaalista, emotionaalista sekä musiikillista kehitystä. Laulujen avulla lapsen on helpompi oppia ja muistaa uusia sanoja, ja hänelle avautuu uusi kielellinen maailma.

 

Kenneyn mukaan laulut sisältävät kaiken sen, mitä lapsi tarvitsee oppiakseen puhumaan ja lukemaan. Laulun avulla lapsi voi helposti imitoida ja harjoitella kieltä. Lorut taas ovat usein lyhyitä ja sen takia ne ovat helppoja oppia. Lorujen lyhyet lauseet ovatkin usein lapsen ensimmäisiä lauseita. Laulut ja lorut ovat helppoja ja mukaansatempaavia, minkä takia ne ovatkin oiva väline vieraan kielen opiskeluun. Laulujen ja lorujen avulla lapselle avautuu uusia kielen malleja ja sanavarasto laajenee huimaa vauhtia. Musiikilla on siis todella tärkeä rooli päiväkodin arjessa, mutta myös lapsen kielenkehityksessä. Ja sitä voimme hyödyntää aivan ilman minkäänlaisia tavaroita.

 

Kenney, S. (2005). Nursery Rhymes: Foundation for Learning.