Päiväunet auttavat lapsia oppimaan kieliä

Päiväunet auttavat lapsia oppimaan kieliä

Arizonan yliopisto Yhdysvalloissa julkaisi tammikuussa 2017 tutkimustuloksia siitä, kuinka päiväunet auttavat pieniä lapsia oppimaan kieliä. Uusien sanojen harjoittelu ja muistaminen vaativat paljon työtä pieneltä lapselta. Tutkimustulokset osoittavat, että erityisesti syvän unen vaihe auttaa meitä muistamaan opittua. Jo kymmenen tunnin uni vuorokaudessa auttaa muistamaan uusia opittuja sanoja. Tutkimuksen mukaan myös päiväunilla voi olla suuri merkitys uuden oppimiseen ja muistamiseen.

 

Päiväunen merkitystä käsittelevään tutkimukseen osallistui 39 lasta, jotka olivat 3-vuotiaita. Osa heistä nukkui päiväunet neljästi viikossa tai jopa useammin. Sen sijaan jotkut lapset eivät nukkuneet päiväunia ollenkaan. Kolmen vuoden ikäiset lapset nukkuvat usein yhdet päiväunet päivässä tai eivät nuku päiväunia lainkaan.

 

Uni auttaa muistia

Tutkimusryhmä jakoi tutkittavat lapset kahteen ryhmään. Molemmille ryhmille opetettiin kaksi täysin keksittyä verbiä (blicking, rooping). Lisäksi lapset saivat nähdä kaksi videota, joissa demonstroitiin näitä keksittyjä verbejä. Yleensä lasten on vaikeampi oppia verbejä kuin esimerkiksi substantiiveja. Kun molemmille ryhmille oli opetettu kaksi uutta verbiä ja he olivat saaneet nähdä verbeihin liittyvät videot, sai toinen ryhmä mennä päiväunille. Lasten oli tarkoitus nukkua ainakin puolen tunnin päiväunet. Toinen tukittava ryhmä ei mennyt päiväunille.

 

24 tuntia myöhemmin molemmat ryhmät saivat nähdä taas kaksi videota, joissa demonstroitiin keksittyjä verbejä. Näissä videoissa oli eri näyttelijät kuin aiemmissa videoissa. Lasten tehtävänä oli kertoa, kummassa videossa näyteltiin verbiä ”blicking” ja kummassa videossa näyteltiin verbiä ”rooping”. Nämä kokeilut osoittivat, että lapset, jotka olivat nukkuneet päiväunet edellisen päivän oppitunnin jälkeen, muistivat uudet opitut verbit todennäköisemmin kuin lapset, jotka eivät olleet nukkuneet päiväunia.

 

Aivot toistavat opittuja asioita ja vahvistavat niiden muistamista nukkuessa. Päiväunien aikana lasten aivot saavat hengähdystauon ja voivat prosessoida aamupäivän aikana saatuja ärsykkeitä. Oppimisen lisäksi päiväunet auttavat lapsia myös rauhoittumaan. Päiväkotipäivän aikana lapsen stressihormoni kortisoli on yleensä korkealla. Kun lapsi saa rauhoittua ja nukkua päiväunet, hän jaksaa paremmin taas keskittyä iltapäivällä.

 

Sandoval, M., Leclerc, J., Gomez, R.L. Words to Sleep On: Naps Facilitate Verb Generalization in Habitually and Nonhabitually Napping Preschoolers. (2017) University of Arizona.