Mielipide: Teknologia ilman sisältöä on kuin ihminen ilman sydäntä

Mielipide: Teknologia ilman sisältöä on kuin ihminen ilman sydäntä

Oppiminen ja teknologia kohtaavat Lontoon Excelissä Bett-tapahtumassa vuosittain tammikuun lopulla kuten myös tänä vuonna. Samaan aikaan Suomessa käynnistyi suuri opetusalan tapahtuma Educa. Osa tiimistä jäi Suomeen ja minä lähdin katsastamaan opetusteknologian kansainvälisiä tuulia.

Matka oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen, mutta erityisesti niiden ihmisten ansiosta, joiden kanssa matkustin. Matkaa isännöivät Lenovo, Lekolar ja 3 Step IT sekä seremoniamestari Juha Merinen. Kokemuksista keskusteltiin kuntien edustajien, rehtoreiden, opettajien ja monen muun opetusalan ihmisen kanssa. Kasvukipuja jaettiin usean opetusalan startupin ja yrittäjän kesken. Osa porukasta oli ystäviä jo vuosien takaa ja osa aivan uusia tuttavuuksia. Sain myös ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua entistä paremmin alan aktiivisiin vaikuttajanaisiin, joita ihailen suuresti: Kirsti Lonka, Riikka Juvonen, Maija-Riitta Hirvonen ja aivan uusi tuttavuus, inspiroiva Carmen Ene, 3 Step IT:n toimitusjohtaja. Opin uutta, nauroin paljon ja innostuin muiden tekemisestä ja osaamisesta. Sain uskomattoman paljon rohkaisua ja tsemppiä tulevaan. Kiitos!

 

Palatakseni itse tapahtumaan, kiinnitin erityisesti huomiota tapahtuman tarjontaan sisältöjen osalta. Asia kiinnostaa minua valtavasti, koska meidän tehtävänä on tuottaa nimenomaan korkealaatuista ja pedagogiikkalähtöistä sisältöä. Halusin nähdä, mitä muut tekevät ja haastoin eri toimijoita päästäkseni syvemmälle. Lopputulos oli melko lailla sama: sisältöjä ei oikeastaan tarjottu, tai jos tarjottiin, ne olivat pirstaleisia ja sekavia kokonaisuuksia ja usein vailla selkeää oppimiseen sidottavaa käyttötarkoitusta. Alan asiantuntijana toki tiedän, että pedagogisen laadun todentaminen on usein hyvin hankalaa nopealla tutustumisella, mutta yli 10 vuoden kokemuksella tiedän, mitä hakea. Yleensä taustalla oleva pedagoginen suunnittelu ja kehittäjätiimin monipuolisuus ja osaaminen antavat viitteitä laadusta, kun vain osaa kysyä oikeita kysymyksiä.

 

People at Bett

Muutamia toimijoita hiillostin epämukavuuteen asti kyselemällä sisällön laajuudesta, pyytämällä perusteluja tarjolla olevien sisältöjen valinnalle ja soveltuvuudesta niiden kohderyhmille. Nämä keskustelut jättivät hieman vaivaantuneen ilmapiirin ja minut miettimään, miten valtavan iso ja haastava vastuu opettajille jää, jos tarjonta on tämä. Digitaalisen oppisisällön tuotanto ja pedagoginen laatu vaativat asiantuntijuutta ja monen erityisalueen osaamista. Miten sellaista osaamista voi edes vaatia yhtäkkiä yksittäiseltä opettajalta, kun heidän vastuullaan on niin paljon muutakin? Onko oletus se, että laitteiden hankkimisen ja lyhyen käyttökoulutuksen jälkeen oltaisiin valmiita? Pian kuitenkin huomataan, että laitteet makaavat nurkissa eikä niitä ole onnistuttu sitomaan osaksi toimintaa ja päivittäistä tekemistä. Yleensä syynä on varsinaisten pedagogisten sisältöjen puuttuminen. On vain laitteet. Seuraavaksi kahlataan läpi sovelluskauppojen tarjoamia sisältöjä, mutta kuten olen monesti itse todennut ja kuullut muiden kertomana, ei sieltä ratkaisuja tähän haasteeseen löydy. Lukuisia alustoja on toki tarjolla, mutta vastuu sisällöntuotannosta ja laadusta jää taas opettajalle. Tietysti on opettajia, jotka ovat asiaan vihkiytyneet ja joilla on aikaa ja intoa tuottaa sisältöä, mutta niitä on suhteellisen vähän. E-kirjoja sen sijaan oli tapahtumassa tarjolla paljon. Niistä sanottakoon sen verran, että e-kirjalla ei ole mitään tekemistä laadukkaan digitaalisen oppisisällön kanssa.

 

Voihan tietysti olla, että minulta jäi huomaamatta tapahtumassa ne varsinaiset timantit ja toivottavasti näin onkin. Huolestuttavaa on, että saatamme kuitenkin olla edelleen samassa tilanteessa, kun 20 vuotta sitten. Laitteet ovat vain vaihtuneet tietokoneista tabletteihin.  Digitaaliset sisällöt unohtuvat helposti, kun ne eivät ole samalla tavalla konkreettisia kuin esimerkiksi kirjat. Tosiasia kuitenkin on että, teknologia vaatii rinnalleen laadukasta sisältöä. Meidän tehtävänä Moomin Language Schoolissa on tukea varhaiskasvattajia ja opettajia onnistuneessa digiloikassa ja kantaa vastuu sisällön laadusta, jotta opettajat voivat keskittyä siihen olennaiseen: olemaan läsnä lapsille ja nuorille. Me vastaamme siitä, että lapsilla on käytettävänään laadukas sisältö, jota käytetään sopivan pienissä paloissa osana päivittäistä arkea ja jonka avulla heistä voi kehittyä monikielisiä globaaleja kansalaisia. Vastaamme myös siitä, että jokaisella opettajalla on riittävä varmuus ja osaaminen vuosiksi eteenpäin. Vasta silloin voidaan puhua todellisesta digiloikasta, kun nämä asiat on hoidettu.

 

Anu Guttorm
toimitusjohtaja