Terveiset Educasta!

Terveiset Educasta!

Moomin Language School oli mukana Educa-tapahtumassa 27.-28. tammikuuta. Varhaiskasvattaja ja fonetiikan tohtori Minna Toivola piti luennon digitaalisesta kielikylvystä varhaiskasvatuksessa lauantaina yhdessä lastentarhanopettaja Anne Kuvajan kanssa. Kuvaja on pyörittänyt Moomin Language Schoolia lasten kanssa Päiväkoti Satumetsässä Jyvässeudulla jo vuoden. Kuulijakuntaa kiinnosti erityisesti Kuvajan omat kokemukset palvelusta ja sen vaikuttavuudesta.

 

Kuvaja kertoi, että kokemukset Moomin Language Schoolista ovat olleet hänen päiväkodissaan hyviä. Palvelu on saatu hyvin sopimaan päiväkodin muuhun toimintaan ja arkeen. Oppimissovellusta Päiväkoti Satumetsässä on käytetty noin kymmenen minuuttia/kerta. Lapset ovat motivoituneita oppimaan, ja laskevat innoissaan sovelluksessa näkyvistä tähdistä, kuinka hyvin ovat onnistuneet tehtävissä.

 

Myös vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä palveluun. Kuvaja kertoi, että lasten vanhemmat ovat olleet yllättyneitä siitä, miten nopeasti lapset ovat oppineet englannin kielen sanoja; lapset kuulemma käyttävät englannin kielen sanoja ja opittuja fraaseja leikeissään ja erilaisissa tilanteissa.

 

Kuvajan mukaan opettajilta ei vaadita erityistä osaamista teknologian tai englannin kielen kannalta, vaan perustaidoilla voi hyvin pyörittää palvelua. Hänen mielestään leikkituokiot on suunniteltu niin hyvin, ettei niiden toteuttamiseen mene ylimääräistä suunnitteluaikaa muutenkin hektisessä arjessa.

 

Kannustamisen tärkeydestä leikkituokioissa Kuvaja kertoi: ”Lasta kannustetaan positiivisesti ja kuunnellaan rauhassa, kun lapsi uskaltaa sanoa jotain. Vaikka menisi väärin, niin kehutaan siitä, että uskaltaa yrittää.” Hän myös huomautti lasten yksilöllisyydestä: ”Jotkut lapset alkavat heti puhua ja toistella sovellusta pelatessaan ja leikkituokioissa, ujommat lapset voivat olla pitkään hiljaa tai sitten uskaltavat puhua vain kotona.”