Uteliaisuus on avain merkitykselliseen oppimiseen

Uteliaisuus on avain merkitykselliseen oppimiseen

Jotta lapset oppisivat, heidän täytyy olla kiinnostuneita opittavasta aiheesta. Lasten ollessa aidosti motivoituneita ja kiinnostuneita tulee oppimisestakin paljon merkityksellisempää. Kun oppiminen on lapsilähtöistä, ei merkityksellisyyden luominen ole vaikeaa, sillä lapset pursuavat kysymyksiä ja mielenkiintoa. Lapset haluavat ymmärtää ympärillä olevaa maailmaa ja heidän luontainen uteliaisuutensa auttaa heitä tutkimaan ympäristöään. Jos vain kuuntelisimme lapsia ja antaisimme heidän uteliaisuutensa viedä mennessään, tulisi oppimisestakin jotain aivan maagista!

 

Mitä uteliaisuus on?

MindShiftin artikkelissa ”What’s going on inside the brain of a curious child” pohditaan lapsen uteliaisuutta ja sitä, kuinka oppimisen pitäisi perustua uteliaisuuteen. Yläasteen opettaja Jolanda Blackwell nauttii siitä, kun hänen oppilaansa pursuavat kysymyksiä ja pohtivat eri vaihtoehtoja. Ja kaikki opettajat tietävät, että kysymysten takana on lasten luontainen uteliaisuus. Mutta mitä uteliaisuus oikeasti on? Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aivojen kemia muuttuu, kun meistä tulee uteliaita. Tämä uteliaisuus auttaa meitä oppimaan ja säilyttämään tietoa. Uteliaisuus tuo myös nautinnon tunteen ja auttaa meitä muistamaan: kun ihminen on utelias, muistia säätelevä alue aivoissa aktivoituu. Muistamme siis paremmin niitä asioita, jotka ovat herättäneet uteliaisuutemme.

 

Uteliaisuus auttaa oppimaan myös tylsiä asioita

Tutkimuksessa tultiin myös siihen tulokseen, että uteliaisuus voi auttaa meitä oppimaan tylsiäkin asioita. Tästä ilmiöstä on paljon hyötyä opettajille. Jos lapset ovat kiinnostuneita esimerkiksi eläimistä, voi opettaja käyttää tätä hyödykseen opettaessaan vaikkapa saksien käyttöä: pienten lasten on paljon hauskempi tarttua saksiin ja opetella leikkaamista, kun omia lempieläimiä saa leikata ja liimata paperille. Uteliaisuutta kannattaa siis vaalia ja ruokkia, sillä se auttaa meitä ymmärtämään tätä ihmeellistä maailmaa ja oppimaan uutta.